De Zwitserse stookmethode heeft veel voordelen ten opzichte van de traditionele stookmethode. Door de Zwitserse stookmethode te gebruiken heb je niet alleen een mooi en veilig vuur, maar ook een vuur dat vrijwel geen rookontwikkeling heeft en schadelijke gassen uitstoot.
Hoe dit kan? Door het vuur langzaam naar beneden te trekken worden schadelijke gassen vrijwel direct verbrand. Hieronder lees je meer over de Zwitserse stookmethode om vuur te maken.
Inhoud van dit artikel:
- Beginnen met grote houtblokken
- Aanmaakblokjes gebruiken
- Optimale verbanding bij de Zwitserse stookmethode
- Video: Duidelijke uitleg in beeld
Beginnen met grote blokken hout
Normaal maak je bijvoorbeeld eerst een wigje van kleine takjes en aanmaakhout dat je zelf hebt gemaakt, en werk je toe naar een steeds grotere blokken hout. Bij de Zwitserse stookmethode gaat het precies andersom.
Leg eerst twee grote houtblokken onder op en plaats daarna iets kleinere houtblokken in tegengestelde richting, zodat je een soort raster krijgt. Vervolgens bouw je verder met nog wat kleiner hout, zodat het geheel een soort piramide wordt. Met een houtklover of kloofbijl kun je houtblokken gemakkelijk in het juiste formaat kloven. Voor aanmaakhout is een kleine kloofbijl erg geschikt. Zoek je een grote kloofbijl om eerst de stammen kleiner te maken? Bekijk dan eens de Fiskars X27.
Aanmaakblokjes gebruiken
Plaats vervolgens bruine aanmaakblokjes, of een ander soort materiaal zoals houtwol of schaaf houtkrullen. Je kunt beter geen witte aanmaakblokjes gebruiken omdat deze schadelijke stoffen zoals kerosine of een andere chemische stof.
De aanmaakblokjes plaats je tussen de bovenste lading met hout. Dus niet helemaal onderin zoals je dit normaal zou doen. Het is de bedoeling dat de toplaag als eerste gaat branden.
De optimale verbranding bij de Zwitserse stookmethode
Steek nu de aanmaakblokjes aan en geniet van het prachtige schouwspel! De Zwitserse stookmethode heeft een optimale verbranding. Dit komt omdat het vuur van boven naar beneden brandt. De rookgassen van de onderste blokken worden namelijk direct verband door het vuur er boven.
In het begin zie je een witte rook met deze stookmethode, maar na een half uur, als het vuur goed op gang is, zal er geen rook meer zichtbaar zijn. Dit wordt ook wel transparante rook genoemd.
Video van de omgekeerde Zwitserse stookmethode
Veiligheidsregio IJsselland heeft een duidelijke video gemaakt waarin de Zwitserse (omgekeerde) stookmethode wordt toegelicht. Volg dit stappenplan en je hebt een perfect (haard)vuur!