Zelf aanmaakhout maken

Aanmaakhout gebruik je om een vuurtje mee aan te maken. Je kunt aanmaakhout voor je kachel, openhaard, vuurkorf of buitenvuur natuurlijk in de bouwmarkt of supermarkt kopen. Maar waarom zou je dat doen?

Je kunt namelijk zelf erg eenvoudig aanmaakhout maken. Dit is een klein klusje en bespaart je ook nog eens geld. Het enige wat je nodig hebt is eventueel een grote kloofbijl om houtblokken kleiner te maken. In dit artikel lees je meer over hoe je zelf aanmaakhout kunt maken.

Inhoud van dit artikel

Gebruik je kloofbijl om aanmaakhout te maken

Een kleine kloofbijl is erg geschikt om aanmaakhout mee te maken. Het enige wat je hoeft te doen is een blok hout op je hakblok zetten en met de kloofbijl het hout kloven. Door een beetje goed te richten kun je direct een kleine strook aanmaakhout slaan. Is het aanmaakhout iets te lang? Breek het dan door midden. Is het nog te dik? Kloof dan een keer opnieuw. Heb je trouwens geen zin om het aanmaakhout zelf te kloven? Dan kun je ook aanmaakwokkels kopen om ieder vuurtje direct aan te krijgen.

De drie beste kloofbijlen voor aanmaakhout

Het fijne aan een kloofbijl is dat je deze overal mee naar toe kunt nemen, dus ook op reis of de natuur in. De opties die we verderop in dit artikel bespreken zoals de Kindling Cracker en de No-Axe zijn zwaar en log. Deze producten zijn dan ook echt voor thuisgebruik bedoeld. Gelukkig zijn kloofbijlen zoals de Fiskars X11 of de Noorse kleine kloofbijl uiterst geschikt om mee te nemen zodat je ook onderweg zelf je aanmaakhout kunt kloven. Dit aanmaakhout kun je daarna ook perfect gebruiken om je Balkon BBQ mee aan te steken.

Aanmaakhout maken met de Kindling Cracker

De Kindling Cracker is een fantastisch product om zelf eenvoudig aanmaakhout te maken. De Kindling Cracker is een uit gietijzer vervaardigd stuk gereedschap en zorgt voor 100% veiligheid. Er komt immers geen kloofbijl aan te pas!

Het enige wat je hoeft te doen is een blok hout op de Kindling Cracker te zetten en met een flinke moker op het hout slaan. En moker met een kop van 1,25-1,50 kg is hiervoor prima. Hoe dit mooie stuk gereedschap werkt? Bekijk de GIF hieronder en het is direct duidelijk!

Kindling Cracker houtklover
De Kindling Cracker houtklover is 100% veilig

No Axe Houtklover

De No-Axe houtklover is ook al zo’n mooi product waarbij je geen kloofbijl nodig hebt om aanmaakhout te maken. Simpelweg het houtblok op de No-Axe houtklover zetten en er een goede klap opgeven met een moker. Een prima product om je aanmaakhout mee te maken. Overigens ook een stuk vriendelijker geprijsd dan de Kindling Cracker, maar een houtblok mag geen grotere diameter hebben dan 20 cm.