Hout of glasvezel steel voor kloofbijl?

Kloofbijlen zijn er in veel soorten en maten, zowel groot als klein. Als eerste dien je een kloofbijl te kiezen voor de soort klus die je gaat klaren. Ga je enkel wat aanmaakhout maken of kleine houtblokken kloven? Dan is een kleine kloofbijl hiervoor prima geschikt. Voor grote houtblokken heb je een kloofbijl nodig die je met twee handen moet bedienen.

Heb je de juiste lengte te pakken? Dan is de volgende stap het uitzoeken van de bijl die past bij jouw wensen. Een van de belangrijkste keuzes die je moet maken heeft te maken met de steel van de bijl. Kies je voor een houten steel, of een steel van glasvezel?

Inhoud van dit artikel

  1. Een houten steel voor je kloofbijl
    1. Essenhout bijlsteel
    2. Hickory hout bijlsteel
  2. En een kloofbijl met een houten steel een goede keuze?
  3. Kiezen voor een kloofbijl met een glasvezel steel
  4. Conclusie

Een houten steel voor je kloofbijl

In de regel worden er maar twee soorten hout gebruikt voor (kloof)bijlen. Dit zijn essenhout en hickory hout. Andere houtsoorten zijn vaak niet geschikt voor het opvangen van enorme klappen.

Essenhout bijlsteel

Essenhout is een houtsoort met de reputatie van heel taai en sterk, en daarom dus perfect geschikt om als bijlsteel te fungeren. Het hout van de es is gemakkelijk te bewerken.

Hickory hout bijlsteel

Een bijlsteel van hickory hout kenmerkt zicht door hard, sterk en zéér taai te zijn. Hickory komt voornamelijk uit Oostelijk Noord Amerika en is ook perfect hout om te gebruiken als bijlsteel.

Is een kloofbijl met een houten steel een goede keuze?

Een houten steel op je kloofbijl is altijd een goede keuze, mits deze is gemaakt van essenhout of Hickory. Onze Noorse kloofbijlen van het merk OYO zijn bijvoorbeeld allemaal gemaakt van essenhout. Deze kloofbijlen worden iedere dag in wind, regen en sneeuw gebruikt en functioneren perfect. Wil je hout kloven zonder kloofbijl? Bekijk dan ook eens onze houtklovers.

Bij een houten kloofbijl steel heb je echter wel kans op een gebroken steel. Dit kan voorkomen naar enorm veel gebruik, mis slaan, of bij het foutief gebruik van de kloofbijl. Wanneer een bijl vast zit in het hout, is het belangrijk om deze op de juiste manier weer te verwijderen. Bedrijven als OYO geven overigens lange garantie op de bijlen.

Het grote voordeel houten steel is dat je deze kunt vervangen. Simpelweg de oude steel verwijderen en een nieuwe terugplaatsen en vastzetten. Op die manier kun je snel weer door met hout kloven.

Kiezen voor een kloofbijl met glasvezel steel

Het grote voordeel van een kloofbijl met een steel van glasvezel is dat deze veel sterker is. Glasvezel kan enorm veel kracht en klappen aan en heeft veel minder kans op breken en scheuren. Als je de kloofbijl erg intensief gaat gebruiken is ons advies om een glasvezel kloofbijl te kopen.

Let overigens wel op of de kloofbijl die je koopt wel volledig van glasvezel is gemaakt. Onze Fiskars kloofbijlen hebben een steel van 100% glasvezel, maar er zijn ook goedkopere kloofbijlen te koop waarbij de steel is gemaakt van kunststof, versterkt met glasvezel. De Fiskars X27 kloofbijl is overigens de grootste in de Fiskars serie.

Conclusie

Bij veel gebruik van je kloofbijl adviseren wij een kloofbijl met een steel van glasvezel. Echter zijn de kloofbijlen van OYO met een steel van essenhout ook perfect.

Let vooral op bij goedkopere kloofbijlen die merkloos zijn of van de bouwmarkt komen en koop geen kloofbijlen met een kunststof versterkte steel.