Houtklovers

Houtklovers gebruik je uiteraard om hout te kloven. Het grote voordeel van een houtklover is dat je geen kloofbijl nodig hebt. Dat maakt het kloven van hout niet alleen een stuk veilig, maar soms ook eenvoudiger. De onderstaande houtklovers zijn allemaal handmatige houtklovers. Uiteraard zijn er ook automatische houtklovers, maar die richten zich niet op consumenten. Tenzij je een heel bos moet kloven uiteraard ;).

Houtklovers met een moker

De bekendste houtklovers die je gebruikt met een moker zijn de Kindling Cracker, de No-Axe. Bij deze houtklovers zet je een houtblok in de klover en geef je met een hamer een klap op het hout. Als gevolg van de klap splijt het hout en heb je twee mooie houtblokken. Het grote voordeel van deze manier van houtkloven is dat het erg veilig is. Je kan de gietijzeren houtklovers monteren op een hakblok en zo veilig tewerk gaan.

Het nadeel van deze houtklovers is dat niet alle houtblokken passen en het soms wat lastig kan zijn om het juiste formaat aanmaakhout te maken. Grote houtblokken en stammen kun je beter eerst klein maken met de Fiskars X27. Wel raden wij overigens aan om wel altijd beschermingsmiddelen zoals een veiligheidsbril en handschoenen te dragen. Gebruik voor het kloven een hamer van 1,25-1,5 kg.

Handmatige klovers (Extra veilig)

Wil je nóg veiliger houtkloven? Dan is een handmatige klover iets voor jou. Deze houtklover zet je op de rand van een houtblok en daarna trek je de binnenste buis van het gereedschap naar boven en zwiep je deze weer naar beneden. Door de kracht zal het hout erg eenvoudig splijten. Een mooi stuk en erg veilig gereedschap!

De Smart Splitter is overigens echt het meest veilig product in ons assortiment. Deze houtklover monteer je in een houtblok en het enige wat je hoeft te doen is een gewicht omhoog te halen en weer te laten vallen. Deze houtklover is geschikt voor kinderen, ouderen en fysiek minder sterke personen. Daarnaast heeft de Smart Splitter ook twee soorten bijlkoppen, waardoor het apparaat ook geschikt is voor het maken van aanmaakhout. Het nadeel van dit product is dat je wat langer bezig bent met hout kloven.

Kloofmachines

De hierboven genoemde producten zijn geschikt voor wie regelmatig wat hout moet kloven. Ben je echter dagelijks bezig met hout kloven of wil je een voorraad aanleggen om tien winters te overleven? Dan kan je uiteraard beter gebruik maken van een kloofmachine.

Een kloofmachine neemt al het handmatige werk uit handen en klooft 100% automatisch al je hout. Het neemt wel de charme weg van je eigen hout kappen en kloven, maar het werk is uiteraard veel lichter. Professionele kloofmachines zijn logischerwijs ook een stukje duurder ;).