Vochtmeter voor hout

Een vochtmeter voor hout is een onmisbaar product wanneer het om hout stoken gaat. Vochtig hout verband namelijk niet goed en het stoken van nat hout is schadelijk voor mens, milieu en je rookkanaal.

De optimale vochtigheidsgraad van een blok stookhout is 12%, maar in Nederland stoken we vaak hout met een vochtgraad tussen de 15-20%. Wil je weten hoe vochtig je hout is? Lees hieronder meer over vochtmeters voor hout.

 

Vochtmeter voor hout, meten is weten

Droog hout is erg belangrijk voor een hoog rendement bij het stoken. De vochtmeter voor hout laat je precies zien hoe droog of vochtig een blok hout is. Door een vochtmeter te gebruiken in het hout, ben je ervan verzekerd dat je nooit meer met nat hout stookt. Deze vochtmeters zijn overigens ook geschikt om te gebruiken bij een verbouwing, om te achterhalen hoe nat je hout is.

Hoe gebruik je een vochtmeter voor hout?

Hoewel vochtmeters voor hout kunnen verschillen per type, doen ze feitelijk gezien allemaal hetzelfde. Aan de bovenkant van de vochtmeter zitten twee pinnetjes die je in het hout moet drukken.

Het beste is om het hout direct na het kloven te meten, zodat je de binnenkant van het hout meet waar de vochtigheid het hoogst is. Lukt dat niet? Meet dan aan de bovenkant van een blok hout omdat de pennetjes niet eenvoudig door de schors heen gaan.

Vochtgraad van houtblokken

Elk type hout heeft een andere droogtijd. Een hardere houtsoort zoals eik heeft bijvoorbeeld een droogtijd van 2,5 jaar, terwijl een populier met 1 jaar al klaar is met drogen. Hieronder staan nog een aantal belangrijke feiten

  • Vers gekapt hout heeft een vochtigheidsgraad van ongeveer 60%
  • Hout met een vochtigheidsgraad van 12% is het meest optimaal
  • Droog hout heeft barsten en scheuren en klinkt hol als je twee blokken tegen elkaar aan slaat
  • Wind gedroogd hout is beter dan oven gedroogd hout

Waarom brandt nat hout niet goed?

Om het vocht in het hout te laten verdampen is veel energie nodig. Bij vochtig hout is de verbrandingstemperatuur negatief beïnvloed. De slechte verbranding zorgt voor een laag rendement (minder warmte), luchtverontreiniging en een vervuild verbrandingstoestel en rookkanaal.